Korte budskaber vækker særlig opmærksomhed, hvis de består af tredimensionelle bogstaver. På papiret præsenteres de nemmest med en passende 3d font. Men med 3d font generatorer og særlige plugins i nogle programmer kan man også selv være kreativ. Her har vi samlet en oversigt over, hvordan man gør. Derudover er der et udvalg af gratis 3d font.
Det er mange årtier siden, at der dukkede skrifttyper med 3D-effekt op på biografplakater. De kan altså ikke betegnes som den allernyeste opfindelse. Alligevel vækker de til trods for nutidens mange designmuligheder den dag i dag stor opmærksomhed – i hvert fald, hvis de bruges målrettet. Den simulerede tredimensionalitet sørger ved korte, præcise budskaber for dybdevirkning, og den kan kombineres med mange forskellige skriftstile.
Men fordi der er lidt markedssælgerkvalitet over en 3d font, bør man overveje anvendelsen nøje: Passer den til emnet, målgruppen og det valgte format? På en plakat eller flyer har den sikkert en bedre effekt end f.eks. på et festskrift. 3D-effekter henvender sig nok mere til unge mennesker end til ældre, men med det store udvalg kan man principielt set ramme enhver smag.
Hvordan finder man den passende 3d font? Hvis man ikke lige råder over den perfekte font i ens eksisterende skriftpakke, kan man på internettet finde nogle udbydere, som i bedste fald endda tilbyder den ønskede skrift gratis. Vi har også et lille gratisudvalg til dig. Billeddatabaser tilbyder desuden vektorgrafik med 3D-effekt.
Så er der også muligheden selv at generere 3d font – med tilsvarende plug-ins i forskellige programmer. Det forudsætter dog en smule kunnen. Nemmere er det at bruge 3d font generatorer, som ikke kræver forhåndsviden.
Tip: Vi har tjekket alle skrifttyper for deres kommercielle brugbarhed, men kan ikke hæfte for det. Kontroller derfor den pågældende skriftlicens eller oplysningerne på den pågældende downloadplatform.
Gratis 3d font til kommerciel brug
Udvalget af fonte med 3D-effekt på internettet er nærmest uendeligt, men henvender sig hovedsageligt til private brugere. Vi fokuserer her på fonte, som også kan bruges gratis til kommerciel brug. To eksempler finder du desuden under Fonts til plakater, som springer i øjnene.
Bungee Shade
Shade-snittet af Bungee-skriften formidler en imponerende dybdevirkning, så man ved en passende størrelse og tilsvarende farver har indtrykket af at kunne gribe igennem bogstaverne. Bungee Shade anbefales således til plakatsøjler, fordi skriften også kan læses fra lang afstand.
- Licens: SIL Open Font Licence (https://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php)
- Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: OTF, TTF
- Design: David Jonathan Ross(https://djr.com)
- Særegenhed: kun store bogstaver, men med ß
Semplicità Ombra
Det er helt afgjort divaen i vores fontudvalg: Selv hvis de første fire bogstaver i navnet ikke straks leder tankerne hen imod en stor opera, så skabes der associationer til en stor optræden. Den oprindelige Semplicità (ital.: enkelhed) blev designet 1930 i Italien og var rent faktisk ret simpel. I den digitale tidsalder fik denne skriftfamilie dog sin mondæne Ombra-variant.
- Licens: Creative Commons Attribution-NoDerivs License (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/)
- Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: OTF
- Design: Alessandro Butti (1930), for Ombra-snittet: Nebiolo
- Særegenhed: kun store bogstaver, men med ß
Fonarto XT
Med Fonarto ville den indonesiske designer, Arwan Sutanto, skabe en både moderne og klassisk skrifttype. Det er lykkedes for ham, som man kan se. Skriften er til trods for de fantasifulde detaljer nem at læse og passer til alle glade anledninger.
- Licens: 1001Fonts Free For Commercial Use License (https://www.1001fonts.com/licenses/general-font-usage-terms.html),
Readme-fil i Zip-mappen - Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: TTF
- Design: Arwan Sutanto fra ArtOne CreativeWorks (http://artonedigital.com)
Xylitol Hollow
Her kigger beskueren frontalt på bogstaverne. Det usædvanlige perspektiv øger ikke læseligheden, men sørger med velplanlagte farver for opsigtsvækkende effekter. Designeren giver i Readme-filen og på sin hjemmeside praktiske tips til brugen.
- Licens: 1001Fonts Free For Commercial Use License (https://www.1001fonts.com/licenses/general-font-usage-terms.html),
Readme-fil i Zip-mappen - Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: TTF
- Design: Raymond Larabie (http://typodermicfonts.com/xylitol/)
- Særegenhed: kun store bogstaver
V de vacía
De særpræget formede bogstaver fra V de vacía ser ud, som om de bliver vakt til live om lidt. Selv om den sanselige font stammer fra Nordspanien, råder den også over omlyd og ß. Den passer særlig godt til indhold, som lige som den selv går sine egne veje.
- Licens: SIL Open Font Licence (https://scripts.sil.org/cms/scripts/page.php)
- Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: TTF
- Design: Fernando Haro (https://defharo.com/)
Westerngames
Navnet siger egentlig allerede alt: Med masser af westernromantik udmærker denne font sig ikke just ved en god læselighed, men er alligevel et ægte blikfang. Med disse egenskaber kan den anbefales til smarte, hurtige budskaber.
- Licens: 1001Fonts Free For Commercial Use License (https://www.1001fonts.com/licenses/ffc.html)
- Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: TTF
- Design: Vladimir Nikolic (https://www.coroflot.com/vladimirnikolic)
SudegnakNo2
Også denne font er ret svær at læse ved første øjekast. Den tvinger beskueren til at se nærmere efter. Den spreder nostalgisk charme og vækker minder om labels på gamle parfumeflasker. Afslappede detaljer sørger for, at skriften alligevel virker moderne.
- Licens: SIL Open Font License (http://scripts.sil.org), Readme-fil i Zip-mappen
- Download direkte som Zip-fil
- Fontformat: OTF, TTF
- Design: gluk (http://www.glukfonts.pl)
3d font generatorer og vektorgrafik
Fordi 3d font alligevel kun bruges i overskrifter eller meget korte tekster, er det ikke strengt nødvendigt selv at råde over den pågældende font. En mulighed er også vektorfiler fra billeddatabaser eller skrifter, der er blevet genereret i 3d font generatorer, som så implementeres som billede.
Vektorgrafik
Alle professionelle billeddatabaser tilbyder vektorgrafik med 3D-bogstaver. Porteføljen rækker fra enkle bogstaver til komplette tekstarrangementer. Disse skalerbare eps-filer kan dog kun i meget begrænset omfang fyldes med eget indhold, så man i værste fald skal lede efter noget passende i lang tid. Derimod har man ikke længere brug for at tænke over designet, fordi det allerede er færdigt. Dog koster denne løsning penge, hvis man ikke allerede har købt et abonnement hos en billeddatabase.
3d font generatorer
Et gratis alternativ er 3d font generatorerne. Her vælger man mellem forskellige skabeloner og indtaster derefter sit eget indhold. Vupti – og straks præsenteres vores tekst i det ønskede 3D-outfit. Nemmere bliver det ikke.
Der findes bl.a. følgende udbydere:
Cooltext (https://de.cooltext.com)
Ved Cooltext kan du vælge mellem mange forskellige kategorier som f.eks. „Elegant“ og „Gold“, inden for hvilke man kan ændre skrifttypen og -størrelsen. Når det hele ser tilfredsstillende ud, kan logoet færdiggøres med et klik på musen. Du har en time til at downloade – derefter forsvinder indtastningen.
Font Meme (https://fontmeme.com/de/text-generator-de)
På siden af Font Meme vælger man en stil, som f.eks. har brugt en berømt film såsom Indiana Jones eller et kendt mærkelogo som forbillede (i vores eksempel er det kultserien Miami Vice). Så er skrifttypen for det meste fordefineret, der findes dog et stort udvalg ved farveeffekterne. Det færdige billede kan enten indlejres i HTML ved hjælp af den angivne kode eller hentes og gemmes direkte.
Opret selv 3d font
Det er det mest komplicerede alternativ, men en fremragende mulighed at oprette en mere individuel skrifttype med et plugin for alle dem, som har lidt erfaring med de pågældende programmer. Selv nybegyndere kan finde ud af det efter kort tid.
Med Adobe Photoshop
I Photoshop er det efterhånden ret let at oprette 3d font. Forudsætningen for den nyeste version er dog en computer med en meget kraftig ydeevne. Videooverblikket viser, hvordan man gør:
Med Microsoft Word
Der kræves ingen særlig viden til anvendelsen i Word. Det fungerer lige så nemt som 3d font generatorerne. I fanebladet Tilføj klikker man på WordArt. Der åbnes en menu med forskellige 3D-stile. Når man har valgt en, vises et tekstfelt i den åbnede fil, hvor man skriver de ønskede ord. I fanebladet Start kan man som sædvanligt ændre skrifttypen, -størrelsen og -farven. Ved professionelle designs og især ved trykfiler bør man dog se bort fra „WordArt“.
Billedkilde: Africa Studio (Shutterstock)