Gamle skrifttyper har en helt særlig charme og udløser for det meste straks nogle associationer, som kan bruges til kommunikation og marketing. Tag med os på en lille tidsrejse gennem skrifttypernes verden.

Når en skrifttype ikke helt ligner det, man kender, så tiltrækker den opmærksomhed. Denne opmærksomhed er selvfølgelig allerede en værdi i sig selv, men mindst lige så spændende er det, der samtidig sker i beskuerens hjerne. Fordi en voksen hjerne har gemt utallige billeder, leverer den straks en forbindelse til gamle skrifttyper.

Gotisk skrift minder om svundne tider og passer således fremragende til præsentationen af et middelaldermarked. Nostalgisk skrift leder tanker hen til romantiske kærestebreve, og fonte i art deco-stil genopliver de gyldne 20’ere. En større omgang brainstorming er hensigtsmæssig, inden man vælger en skrifttype, så man undgår uønskede associationer. For det er forskelligt fra menneske til menneske, hvad det er, man forestiller sig.

Tip: Vi har tjekket alle skrifttyper for deres kommercielle brugbarhed, men kan ikke hæfte for det. Kontroller derfor den pågældende skriftlicens eller oplysningerne på den pågældende downloadplatform.

Skrifttyper med antik karakter

Fordi de gamle grækere og romere ridsede deres tekster i sten eller malede dem på pergament, findes der selvfølgelig ingen skrifter fra denne tid. Men der findes fonte, som gengiver en antik karakter.

Der vises et håndtegnet, kantet alfabet med store bogstaver, hvilket fremkalder gamle skrifttyper. "ART GRECO" vises øverst i matchende stil på en mørk baggrund, mens resten af alfabetet er sat nedenunder på hvidt.
Art Greco

Selvom bogstaverne ikke svarer helt præcist til de antikke forbilleder (og heller ikke den nygræske skrift), får man ved denne font straks associationer til Grækenland, hvilket man især benytter sig af i restaurationsbranchen. Men den egner sig også til anledninger, der har med den klassiske græske oldtid at gøre.

  • Licens: Personlig brug gratis, til kommerciel brug skal man kontakte udvikleren (http://www222.pair.com/sjohn/fonts.htm), Readme-fil i Zip-mappen
  • Download direkte som Zip-fil
  • Fontformat: TTF
  • Design: Cumberland Fontworks
  • Særegenhed: kun store bogstaver, ingen specialtegn, ingen tal

Til fonten

Et display viser ROMAN FONT VII med store, dekorative bogstaver øverst. Nedenfor optræder store engelske alfabetbogstaver og romertal I til X i samme romersk-inspirerede stil, der minder om gamle skrifttyper.

Roman Font 7

Denne skrifttype, som har romerske bogstaver som forbillede, virker som hugget i sten. Der findes kun store bogstaver, tal kan vises med romerske tal.

  • Licens: Personlig brug gratis, til kommerciel brug skal man kontakte udvikleren (http://www.styleseven.com), Readme-fil i Zip-mappen
  • Download direkte som Zip-fil
  • Fontformat: TTF
  • Design: Sizenko Alexander
  • Særegenhed: kun store bogstaver, ingen omlyd, ingen arabiske tal

Til fonten

 

Gamle skrifttyper fra middelalderen og renæssancen

I takt med at kristendommen vandt frem, aftog den romerske indflydelse, hvilket også påvirkede skriften: Bogstavformerne blev rundere. Med de gotiske skrifttyper og renæssancens skrifttyper ændrede skriftbilledet sig senere endnu engang ret kraftigt.

Carolingia vises i en dekorativ serif-skrift foroven, inspireret af gamle skrifttyper, med store bogstaver, små bogstaver, specialtegn (ä, ö, ü, ß) og tallene 0-9 vist nedenfor i samme stil på hvid baggrund.

Carolingia

Under karolingernes herredømme fra slutningen af det 8. århundrede blev der i klostrene udviklet en egen skrift. Karolingernes minuskler har William Boyd brugt som grundlag til at udviklet sin font Carolinigia.

  • Licens: Gratis til privat og kommerciel brug
  • Download direkte som Zip-fil
  • Fontformat: TTF
  • Design: William Boyd

Til fonten

Eksempel på skrifttypen Ute Schwabacher med sorte bogstaver inspireret af gamle skrifttyper, der viser store og små bogstaver, tyske umlyde (ä, ö, ü), Eszett (ß) og tallene 0-9 med udsmykkede, gotiske skrift.

Alte Schwabacher

Fra det 12. århundrede blev bogstaverne mere kantede og skriveflowet mere „brudt“. Sådan opstod samlebegrebet gotisk skrift (se også „Ren nostalgi: Gratis download af gotisk skrift“). En berømt repræsentant er Alte Schwabacher, som opstod i det 15. århundrede.

Til fonten

 

Skrifteksempel til Indira K, der viser store og små latinske bogstaver, specialtegn (ä, ö, ü, ß) og tallene 0-9 i en serif-stil inspireret af gamle skrifttyper, alt sammen vist på en hvid baggrund.

Indira K

I den italienske renæssance blev der udviklet skrifttyper på baggrund af capitalis monumentalis (romersk skrift, som blev hugget i sten) og karolingernes minuskler. De seriffonte, der opstod på den måde, samles under begrebet renæssance antiqua. Indira K er en moderne fortolkning med mere harmoniske rundinger end de originale skrifttyper.

Til fonten

Gamle skrifttyper fra det 18. og 19. århundrede

Antiqua blev videreudviklet indtil klassicismens tidsalder. I det tysksprogede område var det desuden kurrent-skriften, der spillede en vigtig rolle som officiel skrifttype.

Et kalligrafisk alfabet med titlen 1865 Enwriting Rummant, der viser gamle skrifttyper med elegante kursive store og små bogstaver, plus tallene 0-9, alt gengivet med sort blæk på en hvid baggrund.

18th Century Kurrent

1788 blev der i Strasbourg udgivet en bog til brug af „tyske kurrent-, kancelli- og gotiske skrifter“. En af dem har Peter Wiegel digitaliseret med sin 18th Century Kurrent og således gjort brugbar for os.

Til fonten

Eksempel på IBM Plex Serif-skrifttypen, inspireret af gamle skrifttyper, med store og små engelske og tyske bogstaver plus tallene 0-9 på en hvid baggrund med en sort titellinje.

IBM Plex Serif

I det 18. århundrede udviklede den italienske bogtrykker, Giambattista Bodoni, og hans franske konkurrent, Firmin Didot, hundredvis af seriffonte. Nogle af dem tilbydes den dag i dag med deres navne. Den klassiske Bodoni er en af de meste kendte skrifttyper af alle. Didot viser stadig sit værd takket være dens tidløse elegance. Et gratis alternativ til de to klassikere mod betaling, som gengiver ånden fra tiden dengang, er IBM Plex Serif.

Til fonten

 

Et eksempel på Munson-skrifttypen, inspireret af gamle skrifttyper, der viser store og små bogstaver, specialtegn (ä, ö, ü, ß) og tallene 0-9 i en serif-skrifttype på en hvid baggrund.

Munson

I det 19. århundrede fik de serifforstærkede Egyptienne-skrifttyper en stadig vigtigere betydning. En berømt repræsentant er Font Clarendon fra 1845, som er meget velegnet til overskrifter. Munson viser en blanding af Clarendon og skrifttypen Consort fra 1815 med et viktoriansk præg.

  • Licens: SIL Open Font License (http://scripts.sil.org), Readme-fil i Zip-mappen
  • Download direkte som Zip-fil
  • Fontformat: OTF
  • Design: Paul James Miller

Til fonten

Et eksempel på Nickelodeon NF-skrifttypen, inspireret af gamle skrifttyper, viser store og små bogstaver, specialtegn (ä, ö, ü, ß) og tallene 0-9 i en finurlig, krøllet stil på en sort-hvid baggrund.

Nickelodeon NF

I takt med de tekniske innovationer i trykbranchen og den tiltagende betydning af reklamer blev der eksperimenteret meget med skrifttyper. Barokke former og fantasifulde detaljer var populære og karakteristiske for jugendstil. Nickelodeon NF er en moderniseret, lidt mere reserveret variant.

Til fonten

Gamle skrifttyper fra det 20. århundrede

I det 20. århundrede skete der mange nye ting, men der blev også bibeholdt gamle ting. Således var det stadig kurrent-skrifttyperne (se også Som skrevet med fyldepen: Cursive fonts til særlige anledninger) og gotisk skrift, der var udbredt. Begge fortsatte med at eksistere sammen med de nye skrifttyper. Skrifttyper, som oprindeligt var blevet udviklet til blysætning, blev videreudviklet og tilpasset de såkaldte Linotype-sættemaskiner.

Alfabet og tal i Jeepers-skrifttypen, inspireret af gamle skrifttyper, med store bogstaver, små bogstaver, specialtegn og tallene 0-9 med fede afrundede bogstaver og dekorative seriffer på hvid baggrund.

Jeepers

Denne font, der virker meget moderne, prydede i 1924 plakaten af en tysk boghandler og er blevet digitaliseret nænsomt.

Til fonten

Eksempel på Niconnes kursive skrifttype, inspireret af gamle skrifttyper, med store bogstaver, små bogstaver, specialtegn (ä, ö, ü, ß) og tallene 0-9 på hvid baggrund.

Niconne

Niconne er en digitaliseret fornyelse af skrifttypen Madonna fra 1925. Selvom den er blevet optimeret til internettet og mobile enheder, kan den også med fordel bruges inden for tryk.

  • Licens: SIL Open Font License (http://scripts.sil.org), Readme-fil i Zip-mappen
  • Download direkte som Zip-fil
  • Fontformat: TTF
  • Design: Vernon Adams

Til fonten

Stiliseret sans-serif skrifttypeprøve med titlen MANBOW vist med store bogstaver, specialtegn (Ä, Ö, Ü) og tal 0-9, der blander geometrisk minimalisme med inspiration fra gamle skrifttyper på en sort og hvid baggrund.

Manbow

Denne skrifttype virker, som om den stammer fra en art deco-reklameplakat: et ægte blikfang til mange forskellige lejligheder.

Til fonten

En visning af Lucien Schoenschrift CAT-skrifttypen, inspireret af gamle skrifttyper, med store og små bogstaver, tyske umlyde (ä, ö, ü, ß) og tallene 0-9 i en elegant, flydende kalligrafisk stil.

Lucien Schoenschrift CAT

Navnet siger alt. Den flotte skrifttype blev i 1928 udviklet af Lucian Bernhard og er nu blevet digitaliseret, så den kan anvendes i stor stil.

Til fonten

Elegant kursiv skrift, der viser Mr de Haviland øverst efterfulgt af store og små bogstaver, gamle skrifttyper specialtegn ä, ö, ü og tallene 0–9 – alt sammen i en dekorativ håndskrevet stil.

Mr De Haviland

En ekstravagant håndskrift fra 1930’ernes USA: Den er ikke særlig nem at tyde og derfor ikke egnet til længere tekster, men den er en god anbefaling, hvis man ønsker at skabe masser af opmærksomhed.

Til fonten

Endnu flere gamle skrifttyper finder du på vores emneside:

Gratis skrifttyper og fonte