Når grafikere og marketing managers leder efter billeder til deres kreative projekter, er det ofte kommercielle billedbanker som Getty Images, Shutterstock og Fotolia, som de konsulterer først. Der finder man millioner af billeder mod betaling. Men der findes også interessante alternativer: Onlineplatforme, hvor man kan downloade gratis billeder.
Der findes godt og vel over 40 af sådanne gratis billedbanker. Men hvis man undersøger sagen nærmere, må man konstatere, at langt fra alle tilbud opfylder det, man håber på. Derfor har vi truffet et valg for dig. I vores liste finder du kun gratis billedbanker, hvor det kan betale sig at kigge forbi.
Så inden du bider i det sure æble og bruger alt for mange penge på billedmateriale, bør du først kigge på, hvilke billeder du kan finde til dit søgeord i en gratis billedbank. Apropos æble. Vi har undersøgt alle billedbanker for at finde ud af, hvilke billeder der findes til dette søgeord.
1. Pixabay: Kontrolleret kvalitet
Pixabay er med over 550.000 billeder, illustrationer, vektorgrafikker og videoer ikke kun en af de største, gratis billedbanker, men tilbyder også billeder af høj kvalitet. Alle billeder kontrolleres af en redaktion. Derfor er det ikke nogen overraskelse, at billedernes kvalitet er tydeligt bedre end i andre billedbanker med gratis billedmateriale.
Ved download af billeder i en gratis billedbank kan brugeren afgøre, om han vil bruge billedet helt gratis eller give ophavsmanden en lille donation. Pixabay opfordrer desuden til at sætte et link på siden med billedet eller dele billedet via sociale medier. Download af billeder i en gratis billedbank er også muligt uden registrering.
2. Pixelio: Det næstbedste valg til kreative sjæle
Billedbanken Pixelio har eksisteret siden 2003. Det tidligere hobbyprojekt af grundlæggeren Stefan Hein er i dag en af de mest kendte gratis billedbanker i det tysksprogede område og ofte et af de første steder for alle dem, der på internettet søger efter gratis billedmateriale til grafiske projekter. Lige nu er der over 500.000 billeder i den gratis billedbank, og pr. måned bliver der downloadet over 100.000 billeder. Ifølge Pixelio kontrollerer en billedredaktion alle uploadede billeder for deres kvalitet. Dog har man ikke nogen intention om at konkurrere med kommercielle billedbanker, og man distancerer sig tværtimod bevidst fra deres ensartede billedsprog. For at kunne downloade billeder skal have registret sig gratis og være logget ind. Hvis man ikke finder noget i den gratis billedbank, kan man spørge i forummet, om der er nogen, der kan stille det ønskede motiv til rådighed eller hjælpe med at finde det.
Ligesom ved alle andre billedbanker – uanset om gratis eller mod betaling – bør man læse brugs- og licensbetingelserne nøje. Ellers kan der opstå problemer. Således må man f.eks. ikke uden videre bruge billeder, som man har downloadet på Pixelio, på sociale meder. Det kræver en særlig tilladelse fra ophavsmanden.
3. Unsplash: 10 billeder hver 10. dag
I 2013 gav Mikael Cho, en af grundlæggerne af den canadiske virksomhed Crew, en fotograf til opgave at tage billeder til den nye hjemmeside i en kaffebar i Montreal. Siden det til sidst kun var ét billede, der blev brugt til skabelonen, opstod spørgsmålet: „Hvad skal vi gøre med de øvrige motiver?“ Mikael besluttede sig til at stille de andre billeder gratis til rådighed for andre kreative sjæle. Og ikke nok med det: Fra nu af skulle der hver 10. dag være 10 nye billeder i høj opløsning tilgængelige, selvom han på det tidspunkt slet ikke vidste, hvor de næste 10 billeder skulle komme fra. Dette spørgsmål er ikke længere aktuelt. For i dag bliver der hver dag uploadet mellem 100 og 300 nye billeder på Unsplash. Blandt fotograferne er også kendte navne som f.eks. Jeff Sheldon, grundlæggeren af t-shirt- og lifestyle-mærket Ugmonk, Paul Stamatiou, fotograf og en af designerne af Twitter, samt Caroline Gutman. Freelancefotografen trykker på udløseren for kendte firmaer og redaktioner og fotograferer bl.a. for EDU. P.t. er der 8.300 billeder tilgængelige i den gratis databank. Alene i januar 2016 havde platformen 3,9 millioner downloads.
4. Pexels: Udvalg og kvalitet som kendetegn
Et af de mest anbefalelsesværdige steder for alle, som søger billedmateriale og ikke vil bruge penge på det, er Pexels. Den gratis billedbank er blevet bygget op siden april 2014 af de to brødre Ingo og Bruno Joseph. P.t. omfatter den ca. 5.000 billeder, og dagligt kommer der 20 nye billeder. Pexels’ kendetegn er ikke kun det store udvalg af billeder, men især det professionelle niveau, hvad billedkompositionen angår. Hvis man tilmelder sig til nyhedsbrevet, får man op til 40 gratis billeder på én gang som direkte download. Det kan være alt fra arkitekturbilleder og mad til dyreoptagelser. Man kan kun søge efter engelske termer.
5. Death to the Stock Photo: Forebyg støv på billeder
Den amerikanske billedbank Death to the Stock Photo blev grundlagt i 2014 af de to fotografer Allison Lehman og David Sherry. De to ville ikke længere bare se på, hvordan deres egne billeder samlede mere og mere støv på deres harddiske, mens bloggere og virksomheder søgte ivrigt efter gode billeder. Derfor besluttede de sig for at dele deres billedmateriale. Der opstod et tilbud efter freemium-modellen, dels gratis, dels mod betaling: Mens man med premiumkontoen (10 dollars pr. måned) mod betaling har direkte adgang til alle billeder (ca. 1.300 plus 30 nye motiver pr. måned), som er blevet uploadet siden grundlæggelsen, og hver 1. i en måned får tilsendt 20 nye motiver, får brugere, der har den gratis basiskonto, kun 10 nye billeder og må give afkald på resten af billedmaterialet. Hvis man ikke kan vente, kan man også med basiskontoen få megen glæde af nye billeder af høj kvalitet, til dels med usædvanlige perspektiver, man ikke ser hver dag.
6. KaboomPics: Mere af det, tak!
Abstract, City & Architecture, Fashion, Food, Landscapes & Other – det er kategorierne, under hvilke man på KaboomPics finder gratis billeder. Den gratis billedbank blev startet af den polske designer Karolina Grabowska og er en platform med overvejende godt billedmateriale, selvom udvalget med kun 1.280 billeder stadig er lidt begrænset. Billederne viser nye perspektiver og attraktive setups. Billedkompositionerne er meget smagfulde, så brugerne på denne platform glæder sig sikkert til endnu flere billeder fra Karolina. Billederne offentliggøres under Creative Commons-licensen. Det eneste, der ikke er tilladt, er at videresælge billederne. Ellers kan de bruges til alle mulige anledninger – uanset om kommercielle eller ikke. KaboomPics bør nævnes som billedkilde.
7. Stokpic: Hurtigt voksende billedbank
Også Stokpic hører til de unge gratis billedbanker til downloads og blev skabt af Ed Gregory i august 2014. På lignende måde som på „deathtothestockfotos“ og „Unsplash“ var hans motivation i første omgang også, at han ville dele sine billeder med andre. Ed startede sit projekt i en weekend og blev overrasket over den store interesse for sin gratis billedbank. Inden for kort tid havde han tusindvis af downloads og fik mange takke-e-mails, som motiverede ham til at fortsætte. I dag bruger over 100.000 brugere om måneden fra 200 lande hans gratis billedbank. P.t. finder man ca. 1.000 billeder på Stokpic, hvilket åbenbart ikke er nok for den ambitiøse Ed. For at sørge for nyt billedmateriale sponsorerer han forskellige fotografer ved at understøtte dem ved hjælp af tilskud til finansiering af deres kameraudstyr. Som modtræk leverer de 50 splinternye billeder til Stokpic hver måned i et helt år. Sådan kommer der nye motiver hver dag.
8. PhotoPin: Flickr gør det muligt
Billedbanken PhotoPin virker lidt puristisk. Søgefunktionen står i centrum. Billederne i de to første rækker er – tydeligvis – sponsorerede billede fra en kommerciel billedbank. Derefter kommer der gratis billeder, som man kan finde via en API-grænseflade til fotoudbyderen Flickr. Flickr havde allerede i 2011 over 200 millioner billeder. Ved licenseringstypen kan man vælge, om de billeder, man finder, må bruges til kommercielle og/eller ikke-kommercielle formål. Det er muligt at downloade billeder uden forudgående registrering. Flickr hører til de 50 mest besøgte hjemmesider og har efter egne oplysninger 5.000 uploads pr. minut. Flickr har eksisteret siden 2004.
9. Picjumbo: Kvalitet vinder
Den gratis billedbank Picjumbo af den tjekkiske fotograf Viktor Hanacek har eksisteret siden 2013. Tidligere blev hans billeder afvist af kommercielle billedbanker pga. manglende kvalitet. Men billederne blev så populære hos kreative sjæle, at han to år senere allerede havde næsten tre millioner downloads på sin side. Sammenlignet med andre gratis billedbanker bliver man måske lidt skuffet, når man får at vide, at der i den gratis version kun står lidt flere end 800 billeder til rådighed som download. Billedernes kvalitet er imidlertid god nok til at kunne konkurrere med kommercielle billedbanker. Billederne kan downloades uden forudgående registrering. Brugsbetingelserne formidles klart og tydligt på hjemmesiden under „AQ and Terms“. Billederne kan bruges gratis til mange anledninger, men der tages gerne imod donationer. Man skal passe på, når man bruger dem på de sociale medier.
10. Piqs: Et community til download af billeder
Ved første øjekast ligner Piqs mere et community. Man kan mærke, at der ikke står en grafiker bag den gratis databank. Piqs blev opbygget af advokaten Christian Solmecke og tilbyder ud over gratis billeder også informationer om emnet billedrettigheder, testrapporter om digitalkameraer, et forum, indslag fra medlemmer og nogle nyhedsartikler. Da alle og enhver kan uploade billeder, er udvalget relativt stort, billedernes kvalitet er dog ret blandt. Man finder alt fra snapshots til ambitiøse fotooptagelser. Mange natur- og dyreoptagelser, til dels makrooptagelser, også arkitektur og mennesker, teknik og fotokunst. Her finder man sikkert et eller flere interessante billeder, som egner sig til skitser eller som illustration til blogartikler. Alle, som registrerer sig hos Piqs, får 50.000 credits som starttilgodehavende. Der trækkes credits alt efter opløsning, når man downloader billeder. Hvis man uploader billeder, får man godskrevet credits. Man kan også få credittilgodehavende ved at skrive en billedvurdering. Download af billeder er kun mulig efter forudgående registrering. Creative Commons-ophavsrettighedslicensen 2.0 gælder. Det er muligt at bruge billederne kommercielt. Når man bruger billederne, skal piqs.de nævnes som billedkilder, fotografens navn skal angives, og oplysningen „Some rights reserved“ skal anføres. Hvis et billede, som er blevet downloadet hos Piqs, bruges i et tidsskrift, skal linket til licensen skrives helt ud, hvilket ser lidt mærkeligt ud.
10 + 1. Gratisography: Ekstra joker
Alle billeder på Gratisography stammer fra Ryan McGuire, en grafiker, webdesigner og ikke mindst ambitiøs eksperimenterende kunster, som åbenbart ikke kun har talent, men også humor. For ud over almindelige kategorier som f.eks. dyr, natur, objekter, mennesker og arkitektur finder man i denne gratis billedbank også den bemærkelsesværdige kategori „Whimsical“, hvor man – som navnet antyder – finder nogle bizarre motiver som download. Der kommer nye motiver hver uge, og de kan downloades direkte i høj opløsning uden forudgående registrering. P.t. er der 200 billeder i billedbanken. Desværre mangler der et æble. Derfor tager vi i dette tilfælde bare nogle bananer.
(Alle oplysninger gives uden ansvar.)
Hvorfor findes disse tilbud overhovedet?
Mange af disse gratis billedbanker er baseret på altruistiske motiver. Initiatorerne vil understøtte andre kreative sjæle ved udførelsen af deres ideer og projekter. Det er netop dem, som lige er startet, der får gavn af disse gratis tilbud.
Men disse gratis billedbanker skal også finansieres på en eller anden måde. De fine baggrundshistorier bruges gerne til at bede brugerne om at give donationer. Andre platforme finansieres ved hjælp af reklamer, eller de tilbyder billederne med freemium-modellen med gratis basisservice og premiumservice mod betaling. Andre arbejder sammen med betalingsbilledbanker og udnytter således den købevillighed, som man har, hvis man har søgt efter passende billedmateriale i lang tid.
Vores facit
Indrømmet, billedsproget af billederne fra gratis billedbanker skiller sig til dels ret tydeligt ud fra det på de kommercielle billedbanker. Men ved nogle anledninger kan netop denne forskel have en afgørende fordel. Men man skal have god tid, ikke kun for at finde et motiv, der virkelig passer, men også for at læse brugs- og licensbetingelserne, som ofte kun findes på engelsk. Sidstnævnte gælder dog selvfølgelig også ved brugen af de kommercielle billedbanker.
Credits:
Alle screenshots: © deres respektive ejer
Har du allerede erfaringer med gratis billedbanker? Er du tilfreds med det billedmateriale, der står til rådighed der? Hvilke gratis billedbanker kan du anbefale?