Anvendelsesmuligheder
Allerede navnene bloklimning eller blokindbinding henviser til det klassiske anvendelsesformål som blok eller afrivningsblok. Det vigtigste kendetegn: Indholdet holdes sammen af limningen med koldlim. Enkelte ark kan således nemt fjernes ved behov. Fordi denne indbinding kan bearbejdes ved næsten alle almindelige (standard-)formater, kan der både fremstilles små notesblokke og blokke i det populære A4-format og store skriveunderlag. Også arbejdsmaterialer som receptblokke eller blokke til restaurationsbranchen er forsynet med denne indbinding. De oplistede produkter har ud over den samme indbindingstype også en anden ting til fælles: Man skriver på dem. Derfor bruges der ved bloklimningen som regel ubestrøgede papirtyper (som f.eks. offset- eller genbrugspapir). Desuden anbringes der ofte en stabil karton på bagsiden af tryksagen, så man også nemt kan skrive på arkene uden underlag (f.eks. et skrivebord).
Et særtilfælde inden for bloklimning er gennemslagspapir og selvkopierende papir. Til trods for den tiltagende digitalisering anvendes de stadig ret ofte – bl.a. i hotel- og restaurationsbranchen samt i detailhandlen og byggebranchen. På den måde kan man hurtigt kvittere for leverancer og dokumentere forretningsanliggender. Ofte nummereres gennemslagspapir fortløbende og hulles, så det nemmere kan arkiveres. For at gøre det muligt for at skrive igennem anvendes der her SD-papir, som er forsynet med farvepigmentmikrokapsler og springer op, så snart der udøves tryk på papiret med en pen.
Bloklimning findes også ofte ved billetter, gavekort og værdimærker. Fordelene er åbenlyse: Bloklimningen holder det hele sammen, men enkelte ark kan alligevel fjernes nemt og hurtigt.
Vores bloklimning i detaljer
Fremstillingsmetode
Bloklimningen er en enkelt klæbemetode, hvor der anvendes en koldlim med en lav klæbeevne. Den påføres i den industrielle produktion med dyser eller børster. En manuel påføring af klæbemidlet er også mulig, som i så fald sker med en pensel. Hvis indholdets ark alle sammen er identiske, bortfalder samlingen. Så ekstraheres blot det ønskede antal ark fra den trykte papirbunke til efterbehandlingen. Disse presses sammen og limes sammen til en blok på blok- eller bogryggen, der opstår på den måde. I den forbindelse kan limen påføres på alle fire sider. Ved nogle trykprodukter som f.eks. billetter, som skal kunne rives af hurtigt, bliver indbindingen som regel placeret på en af de to korte sider.
De opståede indholdsblokke beskæres som regel på alle fire sider. Det er dog også muligt kun at beskære den side, der skal limes – de andre sider bliver i dette tilfælde kun beskåret efter limningen. Hvis enkelte af trykproduktets ark senere skal hæftes og arkiveres, så hulles de.
Det er ikke almindeligt at bruge et omslag ligesom ved hæfter/magasiner, som omslutter bogblokkens ryg. Der kan dog lægges gråt pap under som bagside, som giver produktet mere stabilitet. For at beskytte blokken kan der foran også limes et individuelt designet omslagsark.
Det skal man være opmærksom på ved bloklimning
Brug papirtyper, man kan skrive på.
Offset- og genbrugspapir er særlig velegnet, fordi limen hæfter bedst her. Desuden kan man skrive på dem med alle almindelige skriveredskaber. Hvis man bruger bestrøget og/eller meget stift papir, så går det ud over holdbarheden, og arkene kan løsne sig.
Hvis man skal kunne skrive på siderne, f.eks. med en fyldepen, så må der ikke bruges lak. Lakken lukker papirets overfladestruktur – og så kan blækket ikke trænge ind i trykstoffet og bliver tværet ud.
Papirets basisvægt
Høje basisvægte af papir er medvirkende til, at arkene løsner sig tidligt, fordi limen bliver udsat for en tilsvarende løftevirkning. Ved skriveunderlag, notes- og skriveblokke anbefaler vi derfor en maks. basisvægt af papiret på 120 g/m². For mange indholdssider har den samme effekt og medfører, at arkene løsner sig tidligt. Blokken bliver for tung, og limen kan bryde. Vi tilbyder bloklimede produkter op til maks. 100 indholdssider. Flere sider er teknisk mulige, men så bør man vælge en lavere basisvægt af papiret. Ved gennemslagspapir kan man f.eks. forarbejde 50 sæt med hhv. et over- og to underark til én blok, hvilket giver i alt 150 ark pr. blok. Papirerne har så kun en basisvægt på 60 til 90 g/m².
Alternativer til bloklimning
Den anvendte indbindingstype er afhængig af kravene til dine trykprodukter. Således er bloklimning perfekt egnet til tryksager, hvor enkelte sider skal kunne fjernes nemt. Det kan være blokke, gennemslagspapir eller skriveunderlag. Alt efter trykprodukternes anvendelsesformål og omfang kan man med henblik på fordele og ulemper dog også bruge en anden indbinding. Her nogle eksempler:
- Hvis man ønsker at få trykt mere langtidsholdbare blokke, anbefaler vi blokke med spiralryg. Her kan man rive enkelte ark af, og desuden kan man nemt slå tryksagerne op. Spiralryggen egner sig også godt til uddannelsesdokumenter eller håndbøger, som man bruger meget.
- Til store oplag af reklamebrochurer og avisindstik med få sider kan man med fordel bruge en klæbefals. Denne indbinding, som også kaldes falslimning, er billig og særlig velegnet til tryksager, som ikke skal holde ret længe.
- Limindbinding er særlig populær ved kataloger og magasiner samt tykkere tidsskrifter og hæfter, fordi den også er velegnet til trykprodukter med mange sider.