Anvendelsesmuligheder
Limindbindingen er kendetegnet ved et flot magasinlook af høj kvalitet, som vi ofte møder i tidsskrifts- og boghandlen. Ud over tidsskrifter, paperbacks og bøger bruges den holdbare og relativt billige indbinding også ved kataloger og (omfangsrige) hæfter/magasiner. Hvis der er tale om færre sider, holdes de ikke pålideligt sammen af en limindbinding. Derfor anvendes denne indbindingsmetode først ved indmad på mindst 40 sider. Mindre omfang kan dog forarbejdes teknisk, hvis den anvendte papirtype har en høj basisvægt. Og med limindbindingen kan man udføre omfang på op til 300 sider. Omslaget kan fremstilles både som hard- og softcover.
I forhold til kvaliteten ligger limindbindingen mellem klammerhæftningen og den meget langtidsholdbare, men dyrere trådindbinding. Så limindbundne produkter er populære, hvis man har brug for en mellemlang levetid. Det vedrører f.eks. mere omfangsrige hæfter/magasiner og kataloger med produktpræsentationer i detail- eller engroshandlen samt sæsonbetonede rejsekataloger. Hvis udgivelserne ikke er i brug konstant, kan man også med fordel bruge en limindbinding – f.eks. ved projektarbejder, studenteraviser, diverse opgaver på uddannelsen, specialer og bacheloropgaver samt ph.d.-opgaver.
Vores limindbinding i detaljer
Fremstillingsmetode
Ved den industrielle fremstilling af limindbindinger bruger man næsten udelukkende fræset limindbinding, fordi den er hurtig, holdbar og billig.
I det første trin samles enkelte foldeark og/eller enkelte ark i boggaden. Trykkene lægges således sammen efter hinanden og ikke ind i hinanden (samlet) som f.eks. ved klammerhæftningen. Ved denne indbindingsproces kan der derfor også forarbejdes enkelte ark og ikke kun dobbeltsider. Sidetallet skal således ikke nødvendigvis kunne deles med fire. Desuden er det som indhold teoretisk muligt at anvende forskellige papirtyper og basisvægte. Hos os bruges der offset-, værktryk-, genbrugs- og kunsttrykpapir samt forskellige basisvægte fra tyndt 80 g/m² papir til stabil 250 g/m² karton.
Efter samlingen af arkene fræses ryggen af den opståede bogblok og gøres ru. Det gør man, så klæberen kan trænge godt ind og således skabe en holdbar og vedvarende forbindelse mellem arkene. Efterfølgende fjernes papirstøvet, og klæbemidlet påføres med tromler eller dyser. Efter limningen af ryggen presses et omslag (f.eks. soft- eller hardcover) eller et gazebånd på det endnu ikke tørrede klæbemiddel. Så følger den tresidede beskæring. Derefter er det limindbundne hæfte/magasin, katalog eller bog færdig.
Hele indbindingen foregår i øvrigt meget hurtig: I moderne boggader kan der forarbejdes flere tusind eksemplarer pr. time.
Ekstra muligheder ved fremstillingen
Omslag
Omslaget kan bestå af en anden – som regel mere fast – papirtype eller karton end indholdssiderne. På den måde virker trykprodukter til at have en højere kvalitet og mere stabile. Desuden kan du designe omslaget på en anden måde end indmaden. Det afspejler sig også i trykfilerne: Hvis du ønsker et katalogomslag, skal du oprette den færdigmonteret som dobbeltsider inkl. rygbredde.
Du kan f.eks. forsyne omslaget med en specialfarve eller give det en finish med denne. Dertil tilbyder vi bl.a. en mat eller blank filmlaminering, partiel relieflak samt en mat soft touch-filmlaminering. Som omslagsark eller cover kan du også vælge et seks siders omslag, så den såkaldte indklapning kan klappes udad. På den måde kan man sætte grafik eller billeder til kant godt i scene.
På nogle trykkerier kan man også få sat et selvklæbende gazebånd i forskellige farver i stedet for et omløbende omslag på trykprodukternes ryg for at tildække klæbemidlet. Man kan også opnå en flot effekt, hvis der tilsættes farve til klæbemidlet. Efter ønske kan man hos os få hullet det limindbundne produkt.
Hotmelt og PUR
Til metoden anvendes der inden for industrien næsten altid hotmelt, som også kaldes smelteklæbemiddel eller varmlim, eller polyuretan-klæbemidler (PUR). Begge lime har hver deres fordele og egner sig til hver deres formål. Valget af klæbemiddel bør således rette sig efter den planlagte anvendelse af trykproduktet.
Hotmelt
Hotmelt er et billigt og opløsningsmiddelfrit smelteklæbemiddel, som tørrer hurtigt. Limen smeltes ved brug af varme og hærder, når den køler af. Produktet bliver ved denne varmlimindbinding vanskeligere at slå op end ved produkter, hvor der anvendes PUR-klæbemidler. Fugt, kulde og varme kan påvirke holdbarheden. Desuden kan det – især ved papirtyper med en høj basisvægt – nemmere ske, at varmlimen sprækker. Hotmelt egner sig derfor især til enkle trykprodukter med en kort levetid. Det kan f.eks. være (rejse- og produkt-)kataloger eller hæfter/magasiner, som der regelmæssigt – med ikke alt for store intervaller – udsendes en ny udgave af.
PUR-limindbinding
Polyuretan-klæbemidler er dyrere, men til gengæld også mere holdbare end hotmelt. PUR påføres også varmt og hærder reaktivt under påvirkning af luftfugtigheden. Det tager 72 timer. Derefter har limen forvandlet sig i et ureastof, som ikke kan løsnes igen. Det er så fast, at det ikke sprækker, når produktet slås op eller bøjes kraftigt – og at sider ikke bare kan løsne sig fra trykproduktet. Denne metode er væsentligt mindre følsom, mere holdbar og fører til, at produktet kan slås nemmere op end ved limindbinding med hotmelt. Hvis det forarbejdes korrekt, opnår trykprodukter med PUR-limindbinding den samme holdbarhed som produkter med trådindbinding.
PUR-klæbemidler anvendes gerne ved trykprodukter med en høj kvalitet og en lang levetid, et større sideomfang og produkter, som slås ofte op. Det kan være tidløse magasiner, som bliver ved med at være aktuelle – som f.eks. emnerelaterede tidsskrifter, paperbacks og bøger.
Det skal man være opmærksom på ved limindbinding
Forholdet mellem basisvægt og omfang
Jo mindre indholdssidernes basisvægt er, jo mindre er det mulige sidetal. Der kræves en rygtykkelse på nogle millimeter. Ved en papirtype med f.eks. 80 g/m² tilbyder vi limindbinding fra et indhold på 56 sider. Vi kan forarbejde fra 24 sider, hvis du vælger en 250 g/m² papirtype til indholdet. Disse oplysninger er relateret til offsettryk. Ved små oplag, som vi fremstiller med digitaltryk fra og med ét eksemplar, kan vi tilbyde limindbinding fra otte indholdssider.
Slå produktet op
Trykprodukternes sider presses sammen på ryggen af det hærdede klæbemiddel, hvilket går ud over produkternes evne til at blive slået op: Limindbundne hæfter/magasiner, kataloger og bøger kan ikke slås fladt op, som f.eks. er muligt ved trådindbinding og ryghæftning. Fordi PUR-klæbemidler først er komplet hærdet efter 72 timer, kan det gå ud over holdbarheden, hvis produkterne slås op tidligere. Det kan gå ud over designet af layoutet: Fordi man ikke kan slå bøger og kataloger, der er indbundet på den måde, helt op, og trykket kan nå langt ind i ryggen, kan dele af motiver tæt på ryggen forsvinde i den.
Oplysninger om design
Bogryggens tykkelse til omslaget
Ved oprettelsen af trykfilerne til omslaget skal du være meget opmærksom tykkelsen af ryggen/bogryggen. Den kan du beregne med følgende hovedregel: Ryggens tykkelse i millimeter = indholdssider : 2 x papirets basisvægt : 1000.
Eksempel: Ved et katalog med 64 indholdssider ved en basisvægt på 250 g/m² er rygtykkelsen 64 : 2 x 250 : 1000 = 8,00 mm
Frihold ryggen af omslagets indvendige side
Fordi klæbemidlet hæfter dårligt på steder med tryk, bør ryggen af omslagets indvendige sider friholdes fra designet. Ellers kan siderne løsne sig på bogryggen efter kort tid.
Udskydning
Vi overtager udskydningen af siderne af dit trykprodukt. Det betyder, at vi placerer og ordner de enkelte sider af kataloger, hæfter/magasiner osv. for dig på trykarket. Opret derfor enkeltsider i stedet for dobbeltsider i dit trykfildokument, eller eksporter fortløbende enkeltsider i en PDF-fil, hvis du har arbejdet med dobbeltsider.
Alternativer til limindbinding
Limindbinding er et meget godt valg til mange trykprodukter. Særlig populær er den ved fremstillingen af kataloger, tidsskrifter, magasiner og hæfter.
Alt efter trykprodukternes anvendelsesformål og omfang kan man med henblik på fordele og ulemper dog også bruge en anden indbinding. Her nogle eksempler:
- Til uddannelsesdokumenter kan man med fordel bruge indbindinger, som er nemme at slå op – som f.eks. spiralindbindinger. Også skoleopgaver, specialer og andre opgaver i uddannelsen kan med fordel indbindes på den måde.
- Ved reklametryksager, hæfter/magasiner og tidsskrifter med et lille omfang kan man med fordel bruge klammerhæftning eller ryghæftning. Efter ønske fås den også med øjeklammer i stedet for almindelige klammer, dvs. perfekt til hæftning.
- Trådindbinding er af særlig høj kvalitet og meget langtidsholdbar. Desuden kan man her også forarbejde et meget stort antal af ark. På den måde indbinder man normalt bøger og hæfter/magasiner af høj kvalitet.
- Hvis trykproduktets ark (på lignende måde som f.eks. ved gennemslagspapir eller blokke) skal kunne fjernes, er bloklimning det bedste valg.