Anvendelsesmuligheder
Trådindbinding er klassikeren blandt indbindingstyperne og har mange fordele. Fordi siderne sys fast sammen, er trykprodukterne med denne indbinding yderst langtidsholdbare. Ved denne metode af høj kvalitet kan tryksager slås helt fladt op. I modsætning til dette kan det ved trykprodukter med en ren limindbinding ske, at indbindingen beskadiges, når de slås fladt op, og at der i værste fald falder sider ud. Derfor anvendes trådindbinding meget gerne ved kvalitetsbøger med hardcover (dvs. med en fast indbinding) som f.eks. billedbøger, kogebøger og videnskabelige udgivelser. Men også skønlitteratur, romaner, børnebøger, leksikoner og tegneserier er hardcoverbøger, der ofte indbindes med trådindbinding. Trådindbindingen sørger for, at alle sider holdes pålideligt sammen selv ved en høj belastning.
Trådindbundne trykprodukter ser elegante og værdifulde ud. Denne optiske fordel bruger man gerne ved magasiner og kataloger, som skal have et præg af særlig høj kvalitet. Også mange notesbøger er trådindbundne og er sammen med deres hardcoveromslag kendetegnet ved et udseende og en robusthed af høj kvalitet. Trådindbinding er det rigtige valg, hvis værket skal udstråle noget særligt samt være kendetegnet ved holdbarhed og bestandighed.
„Trådindbinding har en meget høj kvalitet. Indbindingsmetoden er ikke blot meget elegant, men er også god til at holde siderne sammen i mange år. Derfor vælger kunderne den især ved trykprodukter af høj kvalitet, som skal slås op og bruges mange gange – f.eks. videnskabelige artikler, eksklusive produktkataloger og højglansmagasiner.“
Vores trådindbinding i detaljer
Fremstillingsmetode
Sammenlignet med andre indbindingstyper er trådindbinding lidt mere krævende og dyrere i produktionen, samtidig er den dog også mest holdbar og har den højeste kvalitet.
For at indbinde trykprodukternes sider, falses de i midten, sættes ind i hinanden i den rigtige rækkefølge og hæftes. Dog ikke alle sammen ligesom ved hæfter/magasiner, men blokvis, så der opstår flere enkelte hæfter. Som regel sættes der fire papirark ind hinanden og sys sammen i falsen. På den måde opstår der 16 efter hinanden følgende (bog-)sider, som danner et hæfte. Alle færdige lag eller hæfter af det samlede værk stables efterfølgende og bindes sammen med hinanden på ryggen. Sådan opstår den karakteristiske hæftebinding, som forløber på tværs i forhold til ryggen og sikrer en stabil og holdbar indbinding mellem alle sider.
Ved kataloger og magasiner limes tryksagernes ryg i endnu et trin, og omslaget anbringes. Efterfølgende beskæres de tre åbne sider, så der opstår ensartede kanter. Klæbemidlet, som anvendes ved limningen, er varme- og kuldebestandig samt rivefast og har en høj knækstyrke. Det gør, at de trådindbundne trykprodukter er nemme at slå op. Ved trådindbundne bøger anbringes der ud over limningen af bogblokken også et gazebånd på bogryggen for at give bogblokken endnu mere stabilitet. Trykprodukter af høj kvalitet som f.eks. hardcoverbøger råder desuden over en forsats og en eftersats, dvs. to dobbeltsider, som forbinder bogbindet eller omslaget med indmaden. For- og eftersats limes foran og bagved sammen med bogblokken og omslaget. Dette danner samlingen af bogblokken og omslaget.
Det skal man være opmærksom på ved trådindbinding
Forholdet mellem basisvægt og produktionsomkostninger
Ved trådindbindingen kan vi forarbejde papirtykkelser på op til 200 g/m². Der gælder dog følgende: Jo større papirets basisvægt og volumen er, jo færre ark kan der forarbejdes til et hæfte, og jo mere krævende og dyrere er produktionen af de trådindbundne trykprodukter. Hvis der f.eks. skal fremstilles et katalog med 250 g/m² tykt papir, er det kun limindbinding, der er mulig, men ikke trådindbinding.
Oplysninger om design
Levering af trykfiler
Sidetallet af de trådindbundne trykprodukter skal altid kunne deles med fire, fordi kun dobbeltsider kan sættes ind i hinanden som ark og sys sammen til de nødvendige blokke.
Udskydning
Vi overtager udskydningen af siderne af dit trykprodukt. Det betyder, at vi placerer og ordner de enkelte sider af kataloger, hæfter/magasiner osv. for dig på trykarket. Opret derfor enkeltsider i stedet for dobbeltsider i dit trykfildokument, eller eksporter fortløbende enkeltsider i en PDF-fil, hvis du har arbejdet med dobbeltsider.
Omslag
Ved kataloger med et omslag på seks sider, dvs. værker med en klap foran eller bagved, skal du overføre trykfilerne for omslaget i en separat fil. Desuden skal omslagssiden, hvor klappen befinder sig, være oprettet 2 mm kortere end det lukkede format.
Undgå motiver på tværs af sider
Man bør undgå motiver, som forløber hen over to sider, der ligger ved siden af hinanden, fordi en præcis justering af arkene (og således motiverne) ikke kan garanteres ved trådindbinding. Vi regner her med tolerancer på 1 til 2 mm.
Alternativer til trådindbinding
Den anvendte indbindingsteknik varierer afhængigt af trykprodukternes egenskaber og kravene til dem. Trådindbinding kan især bruges til trykprodukter med et stort sideomfang. Den er overordentlig stabil, men mere krævende og dyrere i forarbejdningen. Alt efter trykprodukternes anvendelsesformål og omfang kan man med henblik på fordele og ulemper dog også bruge en anden indbinding. Her er nogle eksempler:
- Limindbinding er særlig populær ved kataloger og magasiner samt tykkere tidsskrifter og hæfter, fordi den også er velegnet til trykprodukter med mange sider.
- Ved reklametryksager, hæfter/magasiner og tidsskrifter med et lille omfang kan man med fordel bruge klammerhæftning eller ryghæftning. Efter ønske fås den også med øjeklammer i stedet for almindelige klammer, dvs. perfekt til hæftning.
Vi tilbyder trådindbinding til følgende produkter:
For at få forsynet kataloger med trådindbinding i stedet for den almindelige limindbinding, skal du på produktinformationssiden ved valgmuligheden Indbinding vælge punktet „Trådindbinding“.